Първата профилирана гимназия в Разград стана на половин век

ППМГ

Първата профилирана гимназия в Разград стана на половин век

На 2 септември 2022 г. ще се навършат точно 50 години, откакто със заповед на Министъра на образованието на Народна република България е създадена Математическа гимназия в Разград. До този момент през 1972 г. разградските младежи и девойки могат да продължават образованието си само в професионални гимназии или да изберат да си останат в общообразователното училище.

МГ „Акад. Н. Обрешков“ е първата гимназия със засилено изучаване на математика, физика, биология, химия, единственото училище, в което тогава се преподава английски език. Целта му е да подготвя кандидат-студенти за специалности, свързани с промишлеността, архитектурата, медицината, науката на България.

В днешния пъстър калейдоскоп предлагаме поглед към настоящите ученици на ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ – отново първи в България по математика, по информационни технологии, по английски и по български език, отново спорт, шахмат, изкуства и благотворителност. Уж същото, а всяко поколение има уникално и единствено преживяване с любимото училище.

23 5 2022 2

Петър Петров – лауреат на националната олимпиада по лингвистика

Петър Петров от 12а клас е удостоен с честта да издигне знамето на Република България на 24 май на площад Ларго в Разград. Той е един от осемте отличници на випуска. Беше на първо място и в Областния кръг на олимпиадата по ИТ, за която създаде изкуствен интелект, който предсказва развитието на бизнеса. Но най-големият му успех е оценката 6.00 в Националната олимпиада по лингвистика, за което е удостоен със званието „лауреат“. На снимката той е сред съотборниците си от клуба по лингвистика: Ася и Симона Андрееви, Петър Петров, Мария Георгиева, Мира Радославова (шеста във възрастовата си група на Националното състезание), Иван Генчев. Техен ръководител и вдъхновяващ пример във всичко е математичката Емилия Станкова, също възпитаник на Математическата гимназия.

23 5 2022 3

Скок с парашут на пето място в Националната олимпиада по ИТ

Софийски клуб за скайдайвинг ще използва проекта на Павел и Денис от 12а клас, чийто научен ръководител е инж. Надя Добрева

На тези момчета им харесва да летят. През 2020 г. „космическият“ проект на Павел Дамянов и Денис Билял (тогава в 10. клас) бе на първо място в България на Националната олимпиада по ИТ. През 2022 г., вече като абитуриенти, те отново оглавиха класирането в Националната олимпиада в направление „Съвременни системи за визуална информация“. Олимпиадата се проведе онлайн на 14 май в базата на ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ – Разград. Единствените допуснати до националния кръг бяха Денис и Павел.

23 5 2022 4

Приложението, което им донесе успех, е със заглавие: „Моментът на скока“. „Искахме заглавието да внушава чувството, което изпитва един практикуващ “skydiver”, а именно - преборването на страха от скока. Играчът преживява свободното падане и може да използва различни контроли, с които да променя траекторията и скоростта на героя” - пишат Денис и Павел в резюмето си за олимпиадата. Приложението им е на пето място в категорията, но е най-доброто измежду всички приложения, участвали в Националната олимпиада, тъй като на първите четири места са различни устройства (очила за слепи, роботи-асистенти), които представляват друг тип продукт, коментира техният научен ръководител инж. Надя Добрева.

23 5 2022 5

Антон Лазаров – осми в страната по английски език

Тони е единственият ученик от Разград, класиран на Националната олимпиада по английски език, с най-висок брой точки във възрастова група 9. клас. Вече на национално ниво постигна осма позиция в България. Уникалното при него е, че няма частни учители, нито извънкласни занимания по английски. Научил е езика сам и в училище (първо ОУ „Н. Икономов“, а сега и в ППМГ „Акад. Н. Обрешков“), воден от любовта си към филмите, музиката и към държавата Канада. Сега напредва в два славянски езика (полски и руски), а всъщност учи в „докторска“ паралелка със засилено изучаване на биология и химия. Ето - заради хора като Антон Лазаров в химна на Математическата гимназия се пее „никога не се отказвай, с интелекта си блести“!

23 5 2022 6

Фатменур Ердинчева е 16-та в България по български език

„Общинският кръг на олимпиадата по БЕЛ беше по-лесен от контролните на госпожа Антоанета Костадинова“, казва с усмивка Фани от 10.б клас. Тя и Невяна Каспарова от ПГПЧЕ бяха единствените допуснати до Национална олимпиада по БЕЛ от Разградска област. На национално ниво Фатменур достигна до достойното 16-то място във възрастова група 8. – 10. клас. Винаги са й препоръчвали да се насочи към нещо, свързано с езика: журналистика, право. Но не! Фатменур Ердинчева настоява, че математиката ѝ харесва. На НВО след 7 клас има 98 точки от 100 по БЕЛ и е приета сред първите в ППМГ „Акад. Н. Обрешков“. И така успоредно с предметите, които се изучават в профилирана паралелка „Софтуерни и хардуерни науки“, Фатменур напредва в „двете крайности“ – компютри и български. Още за успехите й четете тук в статията „Млади таланти 2022“.

23 5 2022 7

„Гласът на химна“ Иван Гайдаров се завърна като преподавател

Как музиката се оказа един от най-вълнуващите предмети? Много лесно - когато учениците видяха в класната стая да влиза човекът, записал химна на ППМГ, възпитаник на Математическата Иван Гайдаров. Само допреди 5 години той е бил абитуриент тук, а на всички празници е пял химна „ПМГ подготвя ни да сбъднем нашите мечти“. Днес Иван Гайдаров е развил музикална кариера. Съвсем скоро излиза първата песен в неговия YouTube канал. Тя е кавър; оригиналът е на Ку-ку бенд и Борис Солтарийски и носи името "Девет" (подробности през юни, когато е премиерата). Освен, че вдъхновява децата с музика, запалва в тях интереса към тренировките и здравословния начин на живот.

Млади таланти’2022

Единствените участници от Разградска област в състезанието на МОН „Млади таланти“ са от 10б клас на Математическата гимназия. Математиката и информационните технологии послужиха на четирима, за да анализират нивото на замърсяванията на въздуха в Североизточна България. Подготвиха ги техните преподаватели инж. Ирина Минкова (ИТ), Марияна Николова (математика) и доцент доктор на математическите науки Иванка Желева (от РУ „Ангел Кънчев“. 26 от общо 37 проекта са допуснати до национална защита, а сред тях и проектите на Благовеста, Фатменур, Богдан и Мартин.

Успеха на четиримата от 10б клас коментира тяхната класна и преподавател по ИТ инж. Ирина Минкова: „В момента по математика учат статистика. Използвайки знанията по статистика от математиката и прилагайки ги в ИТ чрез създаване на диаграми, в крайна сметка учениците направиха анализ на състоянието на замърсяванията. Може би никой не е представял екологични проекти за това състезание!“.23_5_2022_8.jpg

На снимката (отляво надясно): Мартин Тотев, Фатменур Бейтиева, зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, Благовеста Велчева и Богдан Богданов.

23 5 2022 9

На снимката: Едно „намигване“ към музиката отпреди 50 години е подаръкът, който Випуск’2022 направи на Математическата имназия - грамофон и плоча, издадена в един-единствен екземпляр. Винилът съдържа химна на ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ и Химна на Република България. С този жест абитуриентите поканиха своите учители и ръководството на гимназията на абитуриентския си бал 25 май.

23 5 2022 10

За женската красота и сила, които ще спасят света

Румина Събева от 10.а клас е удостоена със специалната награда от конкурса „Красотата ще спаси света“, организиран от ПГТЛП “Г. Делчев“ – Благоевград. „За мен красотата се олицетворява от жената като цяло, затова веднага си представих женски образ, а учителката ми по рисуване ми подсказа, че портретът може да бъде на българка, затова добавих цветя и шевици“. Преподавателят по рисуване Стоянка Димитрова е поддържа постоянна експозиция с творби на млади художници в Математическата гимназия, води и клуб „Арттерапия“.

I-то издание на Националния конкурс „Безброй рецепти за успех“ приключи преди дни, а в категория изобразително изкуство темата бе „Красотата ще спаси света“. Победителите в конкурса бяха определени чрез гласуване във Facebook страницата на Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост - Благоевград. 

23_5_2022_11.jpgШезаи Топал по стъпките на световния шампион Веско Топалов

Мартин Катев 

Завърши турнирът, посветен на 50-годишния юбилей на ППМГ. Над шахматните полета се сражаваха 32-ма ученици. Бяха пожертвани много шахматни фигури, включително дами, а много царе попаднаха в плен. Но това е само една игра и затова истинският победител бе приятелството!

След четиридневни битки на шахматния трон се изкачи дванадесетокласникът Шезаи Топал, който с бързата си и агресивна игра показа, че уверено върви по стъпките на бившия световен шампион Веско Топалов! Втора се класира осмокласничката Тоана Назми, а трети остана седмокласникът Николай Илиев. Призовата четворка допълни петокласникът Виктор Имперов, който загатна за сериозно присъствие в турнира през следващите години. Турнирът възобнови шахматната традиция в ППМГ и планираме да постави началото на по-сериозно шахматно развитие в училището.

Страницата подготви Д. Неделчева. Използвани са и снимки на Никита Стоименов и Мартин Катев

Покана за дарения

Актуално

Национално състезание

==>> Национално състезание "Математика за всеки" 2024 - задачи [ ... ]

Олимпиади и състезанияОще...

Прием в 5. и 8. клас в ППМГ "Академик Никола Обрешков" - гр. Разград [ ... ]

ПриемОще...
Знаме на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“

Знаме на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ по дизайн на [ ... ]

Патрон и символиОще...
Амазонката от Фотографския клуб

Нашата Цвети Досева от 9.а клас има вече 9 рекорда по стрелба [ ... ]

НовиниОще...
Ученици „осъдиха“ 40-годишен, изнудвал тийнейджърка

Десетокласници участваха в симулирано дело в Районния съд [ ... ]

НовиниОще...
Пролетно математическо състезание

Задачи и решения от Пролетно математическо състезание [ ... ]
Олимпиади и състезанияОще...
Резултати от Национално Математическо Състезание “Европейско Кенгуру“

Резултати от Национално Математическо Състезание “Европейско [ ... ]

КласиранияОще...
Резултати от Пролетно математическо състезание

Резултатите от проведеното Пролетно математическо състезание [ ... ]

КласиранияОще...
Великденско математическо състезание

На 26.04.2024 год. в ППМГ “Акад. Н. Обрешков” – гр. Разград [ ... ]

Олимпиади и състезанияОще...
Английският се научава в Математическата, а доброволчеството – в семейството

Отборът на ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ е трети в България [ ... ]

НовиниОще...
Прием в пети клас за учебната 2024/2025

 

 

 

==>> Изтеглете

Заявление за участие [ ... ]

Прием 5 класОще...
Писателката Еда Селим от 7.клас

Разказът “Мечти ... в миналото” на Еда Селим завоюва [ ... ]

НовиниОще...
Верните отговори на математическото състезание

 

 

Отговорите на въпросите от математическото състезание [ ... ]

Олимпиади и състезанияОще...
Бюджет на ППМГ

 

Бюджет ППМГ „Академик Никола Обрешков“ – гр.Разград [ ... ]

БюджетОще...
Интерактивният патронен празник

За национални олимпиади са класирани Антонио Рахчев (по [ ... ]

НовиниОще...
Още новини