Писателката Еда Селим от 7.клас

Разказът “Мечти ... в миналото” на Еда Селим завоюва II място в конкурса на МОН “Моите детски мечти” със съорганизатор Националния дворец на децата

Д. НЕДЕЛЧЕВА

ППМГ

Ето как училището създава писателиeдна седмокласничка от ППМГ вижда в “Школо.бг” съобщение от господин Мануел Василев за конкурса “Моите детски мечти”. Спомня си, че през лятото е написала текст с парадоксалното заглавие “Мечти ... в миналото”, изпраща го за конкурса и печели второ място в България. Ние вече сме поздравявали Еда Селим - най-добрата фотографка в конкурса “Разград - уловени мигове”. А днес ви представяме Еда Селим - ПИСАТЕЛКАТА! Конкурсът е насочен деца от 1. до 12. клас с прояви в изкуствата поезия, проза, изобразително изкуство и музика. Темата тази година е „Моите детски мечти“.

eda 2

“Аз и сестра ми това лято бяхме на село и беше много забавно. Карахме колело от къщата на едната баба до къщата на другата баба. Сестра ми сама ремонтира веригата на велосипеда, изцапа си целите ръце, но я оправи!”. Докато сестра й става половин майстор на велосипеди, Еда - същото това лято - написва първия си разказ, вдъхновена от историите на баба си. Представя си как съвременно момиче слиза от велосипеда, сяда на едно пънче, заглежда се в изоставена, порутена къща и ... се пренася в миналото. Баба Сюлбие, която е била детска учителка и директор на детската градина в село Здравец, Исперихско, помага на внучката си с “декора” и “интериора” в разказа - как са изглеждали къщите отвън и отвътре, червените черги и трикракото столче, на което сяда дядото, голямата софра, около която е семейството... Истината е, че от големия род днес само баба Сюлбие живее в старата къща, но ето, че мечтите на внучката й отново изпълват това място с живот. Така е създаден разказът „Моите мечти … в миналото“, който донесе национално признание за Еда. Текстът, както и интервю с писателката четете в следващия брой на ученическия вестник „Фоторепортер“, който ще излезе в навечерието на Вечерта на талантите през април.

eda 3

На 6 март, патронния празник на ППМГ “Акад. Н. Обрешков”, Еда получи първа награда по математика от Турнир “Обрешков”. Мисли след 7. клас да остане в ППМГ в паралелка “Биология и химия”. Майка й казва, че е много социален човек, намира общ език с всеки и е подходяща за доктор. Продължава да фотографира, да пише проза и да си учи уроците. Мечтае да остане в България и винаги да се връща към корените си. Хора като нея са добрата новина в нашето образование и за нашия регион.

Покана за дарения

Актуално

Амазонката от Фотографския клуб

Нашата Цвети Досева от 9.а клас има вече 9 рекорда по стрелба [ ... ]

НовиниОще...
Ученици „осъдиха“ 40-годишен, изнудвал тийнейджърка

Десетокласници участваха в симулирано дело в Районния съд [ ... ]

НовиниОще...
Пролетно математическо състезание

Задачи и решения от Пролетно математическо състезание [ ... ]
Олимпиади и състезанияОще...
Резултати от Национално Математическо Състезание “Европейско Кенгуру“

Резултати от Национално Математическо Състезание “Европейско [ ... ]

КласиранияОще...
Резултати от Пролетно математическо състезание

Резултатите от проведеното Пролетно математическо състезание [ ... ]

КласиранияОще...
Великденско математическо състезание

На 26.04.2024 год. в ППМГ “Акад. Н. Обрешков” – гр. Разград [ ... ]

Олимпиади и състезанияОще...
Английският се научава в Математическата, а доброволчеството – в семейството

Отборът на ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ е трети в България [ ... ]

НовиниОще...
Прием в пети клас за учебната 2024/2025

 

 

 

==>> Изтеглете

Заявление за участие [ ... ]

Прием 5 класОще...
Писателката Еда Селим от 7.клас

Разказът “Мечти ... в миналото” на Еда Селим завоюва [ ... ]

НовиниОще...
Още новини