Английският се научава в Математическата, а доброволчеството – в семейството

Отборът на ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ е трети в България и 4-ти в Международната олимпиада за превенция и защита при природни бедствия

ППМГ

За първи път участваме в олимпиада, която изисква и английски език, и знания по география и екология – предизвикателство тъкмо като за нас! Но най-важни за голямата победа се оказаха свидетелствата от първо лице, които отборът победител събра от местните хора, пострадали и доброволци в наводнението в Цар Калоян преди 15 години.

 

28 3 2024 1

Но да започнем отначало за пътя към международната победа на трите отбора от ППМГ, водени от госпожица Мария Бурмова, учител по английски език.

28 3 2024 3Международната олимпиада за превенция и защита при природни бедствия е организирана от Съвета на Европа в партньорство с Кипърската агенция за превенция от природни бедствия. Само си представете – ние сме на четвърта позиция сред участвалите 295 отбора от Малта, Сан Марино, Гърция, Кипър, Хърватска, Румъния и много други страни. Да, нашите се оказаха по-добри от свои връстници, за които английският е официален език в страната. А измежду българските участници в олимпиадата сме на трето място след една софийска и една шуменска гимназия.

Отборът, класиран на 4-та позиция по брой точки, разработил есе за наводнението в Цар Калоян, е в състав: Ава Аляовлу 10.б, Вяра Ризова 9.б, Назмие Еюб 8.а, Никола Ганев 8.а (който участва и в Националната олимпиада по английски език). Интервюирани са Гергана и Горан Ризови, доброволци и спасители след наводнението, а също Давуд Аляовлу, настоящ кмет на Цар Калоян и много оцелели от наводнението.

Другите два отбора са от 10.а и 10.в клас, като техните есета бяха за язовира в Жребчево и за Свещари. Но дори отборът ни, класиран най-назад, пак е с 10 позиции над друг разградски отбор, който също е участвал в олимпиадата https://olympiad.besafenet.net/results

Образованието в Природоматематическата гимназия дава това, което е било нужно и за олимпиадата, а именно: знания климатичните промени, културното наследство, пандемиите, поддръжка на язовири и рискове и опасности от свлачища (това са темите на олимпиадата тази година). А семейното възпитание дава мъдростта да цениш живота и близките си хора, тъй като една природна стихия може за минути да заличи всичко преходно, като имоти, коли, та дори документи, снимки и спомени.

Фото: Данислав Цвятков 9.а клас, клуб „Фотография и PR

Писателката Еда Селим от 7.клас

Разказът “Мечти ... в миналото” на Еда Селим завоюва II място в конкурса на МОН “Моите детски мечти” със съорганизатор Националния дворец на децата

Д. НЕДЕЛЧЕВА

ППМГ

Ето как училището създава писателиeдна седмокласничка от ППМГ вижда в “Школо.бг” съобщение от господин Мануел Василев за конкурса “Моите детски мечти”. Спомня си, че през лятото е написала текст с парадоксалното заглавие “Мечти ... в миналото”, изпраща го за конкурса и печели второ място в България. Ние вече сме поздравявали Еда Селим - най-добрата фотографка в конкурса “Разград - уловени мигове”. А днес ви представяме Еда Селим - ПИСАТЕЛКАТА! Конкурсът е насочен деца от 1. до 12. клас с прояви в изкуствата поезия, проза, изобразително изкуство и музика. Темата тази година е „Моите детски мечти“.

eda 2

“Аз и сестра ми това лято бяхме на село и беше много забавно. Карахме колело от къщата на едната баба до къщата на другата баба. Сестра ми сама ремонтира веригата на велосипеда, изцапа си целите ръце, но я оправи!”. Докато сестра й става половин майстор на велосипеди, Еда - същото това лято - написва първия си разказ, вдъхновена от историите на баба си. Представя си как съвременно момиче слиза от велосипеда, сяда на едно пънче, заглежда се в изоставена, порутена къща и ... се пренася в миналото. Баба Сюлбие, която е била детска учителка и директор на детската градина в село Здравец, Исперихско, помага на внучката си с “декора” и “интериора” в разказа - как са изглеждали къщите отвън и отвътре, червените черги и трикракото столче, на което сяда дядото, голямата софра, около която е семейството... Истината е, че от големия род днес само баба Сюлбие живее в старата къща, но ето, че мечтите на внучката й отново изпълват това място с живот. Така е създаден разказът „Моите мечти … в миналото“, който донесе национално признание за Еда. Текстът, както и интервю с писателката четете в следващия брой на ученическия вестник „Фоторепортер“, който ще излезе в навечерието на Вечерта на талантите през април.

eda 3

На 6 март, патронния празник на ППМГ “Акад. Н. Обрешков”, Еда получи първа награда по математика от Турнир “Обрешков”. Мисли след 7. клас да остане в ППМГ в паралелка “Биология и химия”. Майка й казва, че е много социален човек, намира общ език с всеки и е подходяща за доктор. Продължава да фотографира, да пише проза и да си учи уроците. Мечтае да остане в България и винаги да се връща към корените си. Хора като нея са добрата новина в нашето образование и за нашия регион.

Интерактивният патронен празник

За национални олимпиади са класирани Антонио Рахчев (по информатика), Теодора и Иван (по лингвистика), а Еда Селим е втора в България за разказ

ППМГ

Отмина времето, в което публиката пасивно чака да я забавляват – вече всеки пише, снима, публикува. Отмина и тенденцията учителят да налива знания в главите на пасивни ученици, които наизустяват и възпроизвеждат знания. Поне Математическата гимназия не е такова място. Както в часовете учителят провокира учениците да бъдат активни, така и Патронният празник от години е интерактивен – едни спортуват, други танцуват, трети пеят, четвърти играят на сцената, а всички получават награди от Турнир „Обрешков“ и решават загадки във Викторина „Обрешков“.

6. март 2024 г. започна с необичайно струпване на 12-класници преди началото на празничните събития. Благовеста, Димана и Иводор от 12.б носеха кошница с подаръци, букет от цветя и още един букет със загадъчни свитъци – всеки увенчан с академична шапчица. „Ще дойдете ли с нас на бал!“ извикаха абитуриентите и връчиха подаръците на директора господин Мануел Василев.

3 3

Патронният празник продължи в спортната зала със скок дължина, хвърляне на топка и теглене на въже под ръководството на учителите по физкултура Стоян Петров и Димана Захариева.

IMG 0352

IMG 0386

Тук отново елегантно нахлу 12 клас. Всеки учител си изтегли по един свитък със шапка, който също се оказа покана за бала на 25 май.

2 10

След това НЧ „Напредък 1901“ бе разтърсено от страсти и драми. Не случайно Викторина „Обрешков“ е кулминацията на празника. Първо – преди нея бяха връчени наградите от Турнир „Обрешков“ и господин Мануел Василев припомни, че нашето състезание е част от програмата на Община Разград за насърчаване на даровити деца. В във викторината участваха 56 души от 5. до 12. клас плюс учители. Публиката също проверяваше своите знания и се нахъсваше догодина да не бъде само публика, а да се включи в отборите. “Въпросите бяха подбрани от Момчил Янков (12.а), той създаде и презентацията. Музиката бе избрана от Теодора, Мира и Ивайла (11.б), а зад кулисите резултатите изчисляваха Мая, Мира и Ивайла“ – разказват организаторите. Трети ден горят страсти – имало ли е подсказване, дали някой отбор не е Shazam-нал песните, трудна или лесна е била лингвистичната задача, дадена като бонус … Точно тези емоции показват, че това е правилният начин да се отбелязва патронен празник – интелектуално отборно предизвикателство, в което учители и ученици са заедно. 

1 5

Състезанието завърши с покана от страна на госпожа Станкова към потенциални нови членове на клуб „Лингвистика“. Тя оповести, че в залата се намират двама души, допуснати до национално ниво на Олимпиадата по лингвистика през тази година – Теодора Тодорова и Иван Генчев от 11.б клас. От няколко дни са известни и други две добри новини: Еда Селим от 7.клас спечели втора награда за разказ в Националното състезание на МОНи Националния дворец на децата. Шестокласникът Антонио Рахчев утре, на 9 март заминава за Хасково, където ще участва в националния кръг на Олимпиадата по информатика.

Поредната изненада на празника бе внезапната поява на Дон Кихот и Санчо Панса на сцената на НЧ „Напредък 1901“, последвани от средновековен воин с копие и една игрива ханджийка.

1 18

Театрален етюд по „Дон Кихот“ бе подарък от клуб „Театрали“ с ръководител Веселин Керемедчиев. „Беше уникално, този Санчо Панса ми е любим актьор, много добре изигра ролята.“ – коментират смаяни зрители по повод играта на Арман от 8.в клас. Много ярко бе превъплъщението на Дориана от 9.б като ханджийката. В главната роля е Матей от 8.а като Дон Кихот, обещаващо е и изпълнението на Калоян от 8.г. От режисьора Веселин Керемедчиев знаем, че премиерата се очаква през април. Дотогава четете произведенията по литература, решавайте си задачите, никога не се отказвайте и блестете с интелекта си, както се пее в химна на ППМГ! 

<<== (ФОТОАЛБУМ) Интерактивният патронен празник ==>>

Да премериш сили по математика на международно ниво!

Ралица Илиева и Невена Драганова от 7. клас са на пето място в България, а 10 малки математици с преподавател Снежина Огнянова имат над 90% верни отговори

ППМГ

Уникалното на Международната олимпиада King’s е това, че участниците се съизмерват с най-добрите в България. Във вторник, 13 февруари, господин Мануел Василев връчи грамоти и награди и вече можем да поздравим нашите ученици, класирани сред най-добрите в страната:

7 клас   Ралица Илиева и Невена Драганова са на 5.място в България

6.клас   Михаил Минков и Мартин Барлев - на 16.място в България

   Бурчин Феим е на 22.място

   Димитър Дачков - на 23. място

5.клас   Владислав Бонев е на 23. място.

kings 2

Международна олимпиада KING’s е само за деца от 1.до 8.клас и се провежда онлайн. Математическата гимназия участва за втора година в Есенния сезон на олимпиадата. Миналата година имахме двама ученици, класирани на престижното 3.-то място в България - Матей Даскалов и Атанас Димитров, сега 8-класници отново в ППМГ “Акад. Н. Обрешков”.

През настоящия сезон се включиха 70% от нашите 5., 6. и 7. клас. Например от 26 петокласници в олимпиадата се включиха 20 деца. Шестокласниците са 15, а седмокласниците, които участваха, са 19.

От 53-ма участници, цели 10 са постигнали над 90% верни отговори. Да премериш сили на международно ниво е уникален шанс. Развълнувани от грамотите и подаръците, сега учениците се готвят да участват в Пролетния сезон на олимпиадата.

kings 3

За първи път в новата история на МГ

 Наши са титлите във всички възрастови групи по шахмат

496f06a8 3bc0 438d 85d3 7a18661055c6

Мартин Катев 

Приключи тазгодишното издание в традиционните надпревари от областния етап на Ученическите състезания по шахмат. Щастливи сме да отбележим, че за поредна година отборите на ППМГ „Акад. Н. Обрешков” оставиха ярка следа. Дори нещо повече – те спечелиха надпреварите си и в трите възрастови групи! Това най-вероятно се случва за пръв път в историята (или поне в новата история) на гимназията. Не само талант, а и нормативни причини спомогнаха този триумф J През тази година за първи път на учениците от XI-XII клас бе позволено да участват в отборни първенства по спортовете шахмат, тенис на маса и бадминтон. Така ППМГ започна с максималните три отбора, но напомняме, че те добиха право да участват в този етап едва след завоюваните победи в регионалния етап.

ffa3cd68 7605 4a05 a4ba e3973f2aeb21

6db4be32 3298 472b af44 207842f26015

Възрастова група  V-VII клас 

1. ППМГ „Акад. Н. Обрешков” – гр. Разград 

(Мартин Барлев 6.a, Мерт Нухредин 7.а, Росен Росенов 5.а, Несрин Шаер 7.а) 

2. ОУ „Хр. Ботев“ – с. Брестовене 

3-4. ОУ „В. Априлов“ – Исперих 

3-4. СУ „Хр. Ботев“ – Цар Калоян 

Въпреки че бяхме без един от основните ни състезатели, Виктор Имперов 7.а, отборът ни успя да завоюва две победи с по 3:1 /съответно срещу отборите от Цар Калоян и с. Брестовене/ и заслужено да завоюва първото място.

09fd0a21-1bf8-4a3e-83b8-af0c6dc98406.jpg

Възрастова група  VIII-X клас 

1. ППМГ „Акад. Н. Обрешков” – гр. Разград 

(Николай Илиев 9.г, Никола Стойчев 9.б, Никола Ганев 8.а, Тоана Назми 10.в) 

2. СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ – гр. Завет 

3. ПГ – гр. Кубрат 

  Абсолютно безапелационна победа, след като отборът ни разгроми с по 4:0 и двата противникови отбора! В тази възрастова група отборът ни е с най-равностойни индивидуалности, което е добра предпоставка за развитие и бъдещи успехи!

8a1ac9a4 ccaf 491b bda3 83243acdc702

Възрастова група  XI-XII клас 

1. ППМГ „Акад. Н. Обрешков” – гр. Разград 

(Мартин Стойчев 11.б, Иван Кившанов 11.г, Иван Наков 11.г, Виктория Димитрова 12.в) 

2. СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ – гр. Завет 

3. СУ „Хр. Ботев“ – гр. Кубрат 

Още в самото начало жребият определи предварителната среща да бъде между другите два отбора. Там заветлии успяха да се наложат с 2,5:1,5 точки и така заслужи правото си да играе на финал срещу отбора от ППМГ. 

Срещата започна с предимство на ППМГ след като нашият тим сравнително бързо поведе с 2:1. В най-продължителната среща обаче Виктория бе изпаднала в загубена позиция и по допълнителни показатели крайната победа клонеше към отбора от Завет. Но след грешка на противничката, Вики успя да направи реми и така отборът ни спечели трудна, но много сладка победа с 2,5:1,5 точки!

55cf296f 3ba8 4df8 81db ee7f14282f2b

За тези, които следят шахмата отблизо, ситуацията много напомни емблематичната европейска титла на българските националки през изминалата 2023 г. Ако си спомняте, Гергана Пейчева успя да обърне загубена позиция в последния кръги така нашите победиха считания за фаворит отбор на Грузия с 2,5:1,5 

Линк: Гергана Пейчева: Не искам фокусът да бъде насочен към мен, имах късмет в последната партия - Topsport.bg 

Три пъти злато за нашите шахматисти

Най-големите взеха победата „без бой“, най-малките победиха ОУ „Тургенев“ и ОУ „Икономов“, а отборът ни 8. – 10. клас победи Селскостопанския техникум

ППМГ

Проведе се Общинския кръг в отборната надпревара по шахмат между училищата. Отборите бяха разделени на три възрастови групи, съответно: 

I-ва възрастова група: 5. 7. клас 

II-ра възрастова група: 8. 10. клас 

III-та възрастова група: 11. 12. клас 

По регламент всеки един отбор се състои от четирима състезатели, като задължително трябва да има поне едно момиче! 

Най-голям интерес от надпреварата предизвика групата от най-малките, където участие взеха три отбора: 

1) ППМГ ”Акад. Н. Обрешков” 

2) ОУ „И.С. Тургенев” 

3) ОУ „Н. Икономов” 

Тук отборът на ППМГ показа тотална доминация, след като победи опонентите си съответно от Икономов и Тургенев с 3:1 и 2.5:1.5, докато те помежду си завършиха наравно 2:2. Заслужено златните медали спечели отборът на ППМГ. Така той се класира и за следващия кръг от надпреварата, който ще се проведе през пролетта. 

В средната възрастова група единствения друг претендент за златото бе отборът на ПГССХВТ “Ангел Кънчев “. Тук срещата започна директно от резултат 1:1 понеже един от нашите състезатели бе болен, но пък от друга страна в отборът от „Ангел Кънчев” липсваше момиче за четвърта дъска. Така се състояха само двубоите на първа и втора дъска, където нашите момчета се наложиха с 2:0 и така обшият резултат от двубоя се заформи на 3:1. С което и златото отново бе завоювано от учениците от ППМГ. 

При най-големите (11. 12. клас) за съжаление липсваха отбори от други училища и така отборът на ППМГ спечели златото „без бой”, като единствен явил се претендент.

 

За протокола ето и съставите на самите отбори:  

=== СПИСЪК на отбора 5-7 клас ====  

1. Мартин Маринов 6а 

2. Виктор Имперов 7а 

3. Мерт Нухредин 7а 

момиче: Несрин Шаер 7а 

=== СПИСЪК на отбора 8-10 клас ====  

1.Николай Илиев 9г 

2.Никола Стойчев 9б 

3.Никола Ганев 8а 

момиче: Тоана Назми 10в 

=== СПИСЪК на отбора 11-12 клас ===  

1. Мартин Стойчев 11б 

2. Иван Кившанов 11г 

3. Иван Наков 11г 

момиче: Виктория Димитрова 12в

9 1 2024 2

9 1 2024 3

9 1 2024 4

Ритъмът в МГ

Отново ни даваха по телевизията благодарение на събитие, организирано от Общинския съвет и ПИЦ по наркотични вещества към Община Разград с домакин ППМГ "Акад. Н. Обрешков"

ППМГ

От петокласниците та чак до охраната чичо Игнат се докоснаха до инструменти от цял свят на 7. и 8. декември. Всички – дори 12.в клас, бъдещите доктори, дори и медицинската сестра - свириха на хандпан, джембе, маракаси (репортажът на БНТ може да се гледа тук). „Ние спим, учим, идваме в училище, правим тестове и класни работи, после пак спим, пак учим… цикълът се повтаря и повтаря“ – коментират учениците – но след години ще си спомняме от училището не контролните, а пакостите и забавленията“.

Целта на Математическата гимназия е да развива интелекта, но и да създаде условия за съвместни забавления (ако може без пакости ;). Затова има клубове по интереси: „Роботика“, „Психология на общуването“, „Театрали“, „Фотография“.

8 12 2023 2

Ето затова в ППМГ се случи и Творческата работилница „Зависими от ритъма“, водена от столичните перкусионисти Петър Йорданов-Buny и Деян Петров-Dizzy. Отдавна забравеното щастие да бъдеш в група, да бъдеш воден от добронамерен лидер и да създаваш прекрасна музика – така може да се опише модерният и същевременно най-древен феномен „барабанен кръг“, или „работилница по ритъм“. Столичните музиканти пристигнаха с десетки различни инструменти за ритъм – 12 западноафрикански джембета, австралийско диджериду, перуански кахон, бразилски маракаси и 10 броя хандпан – най-модерния музикален инструмент, създаден едва през 2000 година.

8 12 2023 3

Направен бе стегнат график, за да могат приоритетно до инструментите да се докоснат новоприетите ученици от пети и осми клас – 120 ученици. Това бе по препоръка на училищния психолог Таня Кидакова, защото барабанният кръг е добро упражнение за сплотяване на колектива. Отличникът и калпазанинът, нахалникът и притеснителният седяха един до друг, музицираха на едни и същи инструменти и сърцата им биеха в един ритъм. Ноинтересът бе толкова голям, а музикантите – толкова всеотдайни, че всеки, който искаше да свири, успя – от 11-годишните до 18-годишните. Така в работилниците се включиха общо 250 деца от Математическата гимназия, та и учители и училищното ръководство. Директорът Мануел Василев прояви интерес както към хандпана, така и към джембето, което иначе знаем като тарамбука или там-там. Откриването на работилницата бе в най-пъстрото новоремонтирано кътче от училището, известно като „коридора с барбароните“ – отоплен коридор, осветен от неоново осветление и украсен с цветни надписи „Мисли! Вярвай! Мечтай! Никога няма да бъдеш сам, когато край теб има приятели“. Едва ли имаше по-подходящо място за старта на Творческата работилница „Зависими от ритъма“!

8 12 2023 4

Още в първия ден 7. декември бе дадена възможност на деца от други училища да участват в творческата работилница. Председателят на Общински съвет по наркотични вещества Станислава Петрова покани всички, които работят по Националната програма за превенция на зависимостите. Това в Разград са не само ППМГ, а още ПГИ „Р. Шуман“ и ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ на концерт в Общинския културен център. Целта бе да се запознаят с инструментите, да ги докоснат и да участват в огромна ритъм-работилница, както и стана.

Представете си: 70 деца чакат началото на концерт, забили нос в телефоните си. Минути по-късно 70 деца и още 20 възрастни музицират на инструменти, които докосват за първи път в живота си и на които дори не знаят имената. От третокласници, до пенсионери! Ето, това постигат перкусионистите Петър Йорданов-Buny и Деян Петров-Dizzi в своите работилници по ритъм.

8 12 2023 5

По какъв начин груповите барабанни работилници са превенция на зависимостите? Обяснението дава музикантът Деян Петров, който всъщност е антрополог и социолог по образование, преподавател в престижната програма „Заедно в час“, университетски преподавател: „Най-важни за човешкото същество са заниманията с изкуство и със спорт, а точно тези предмети са пренебрегвани в учебната програма. И за изкуството, и за спорта се иска някакъв вид душевна чистота, иска се да имаш доверие на лидера и подкрепата на тези около теб, отбора, екипа. Хората стават зависими от психоактивни вещества, когато нямат усещане за свързаност“. На раздяла с учениците на ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ той се обърна на английски към учениците с думите „Стойте далеч от наркотиците, стойте далеч от проблемите“.

Финалът на Творческата работилница бе концерт, който изнесоха самите деца само след два дни занимания с джембе и хандпан в обновения физкултурен салон на Математическата гимназия. Интересното е, че се разбираха с музикантите само с поглед. Децата имат нужда от авторитети и с удоволствие следват магнетични, уверени и умни възрастни. Дано повече такива хора да влизат в българското образование!

Първата работилница по ритъм в Разград се състоя в Математическата гимназия с финансирането на Община Разград. Защото, ако съвременния живот подтиква хората към отчуждение, то на местно ниво се търси начин как да научим нашите деца на щастие и свързаност.

8 12 2023 6ПЕТЪР ЙОРДАНОВ-Buny:

В паузите, в тишината има много музика

Пламена Томова: Какво искаха за вас вашите родители?

-      Родителите ми искаха да стана адвокат или лекар. Всеки път като се приберях с нов ударен интрумент, майка ми въздъхваше „Няма ли да си намериш нормална работа!“.

Пламена Томова: Ако можете да се опишете с една дума, каква би била тя?

-        Тишина. Аз обичам тишината. В паузите, в тишината има много музика. Парадокс е, че ние, перкусионистите, по цял ден вдигаме шум, а после обичаме да оставаме на тишина.

Румен Монев: Скъпо удоволствие ли е да се занимавате с хандпан?

-       Да, скъпо е. Този инструмент, например, струва 5000 лв. Средната цена е по 1500 – 2000 лв. Но това има друга стойност, дава нещо, което не може да се измери с пари. Някои хора си дават парите за яхти, за оръжие, за мотори. Има скъпи игри, телефони, сърфове. Смятам, че моето скъпо нещо е това.

Пламена Томова: Има ли интерес към хандпана, или още е неизвестен, тъй като е нов инструмент?

-    Вие видяхте, като минават децата по училищния коридор, как ги заглеждат. Особено като ги пробват малко. Интересното е, че този инструмент позволява да свирят и хората, които не са музиканти и нямат музикално образование. Все едно да не си учил за пилот, но да полетиш със самолет. За разлика от цигулката и пианото, които трябва да ги учиш с години, тук просто го вземаш и започваш.

Румен Монев: От какво са направени хандпаните?

-      От стомана, а някои – от титаний, метал с различни видове примеси. Този инструмент започва да възниква в Тринидад и Тобаго през 1900-та година. Там има африкански и индийски роби, които са работели на плантациите. Хората са били заточени без инструменти, но са започнали да си правят барабани от контейнери за петрол. Този инструмент има трите основни елемента на музиката – ритъм, мелодия, а третото е хармонията – можеш да удряш два или три звука едновременно.

Пламена Томова: С това ли искате да се занимавате цял живот?

-     Да, това е моето призвание. Но аз съм родител, имам 7-годишна дъщеря. Така че, ако стане невъзможно да се работи, както по време на КОВИД-епидемията, бих правил и друго, за да печеля, за да бъде устойчиво семейството. Но ако мога да се издържам с музика, това ще правя до края на живота си!

Още снимки "Ритъмът в МГ" ==>>

Интервюто и снимките са дело на клуба „Фотография и PR“ към ППМГ „Акад. Н. Обрешков“: Данислав Цвятков, Цвета Досева и Пламена Томова от 9.а, Румен Монев от 9.в, Никита Стоименов от 12.в. Една от снимките е предоставена от Петър Йорданов-Buny. Плакатите са създадени от Дори Росенова 12.в и Ерика Хаджиева, вече студентка.

8 12 2023 7

Покана за дарения

Актуално

Пролетно математическо състезание

Задачи и решения от Пролетно математическо състезание [ ... ]
Олимпиади и състезанияОще...
Резултати от Национално Математическо Състезание “Европейско Кенгуру“

Резултати от Национално Математическо Състезание “Европейско [ ... ]

КласиранияОще...
Резултати от Пролетно математическо състезание

Резултатите от проведеното Пролетно математическо състезание [ ... ]

КласиранияОще...
Великденско математическо състезание

На 26.04.2024 год. в ППМГ “Акад. Н. Обрешков” – гр. Разград [ ... ]

Олимпиади и състезанияОще...
Бюджет на ППМГ

 

Бюджет ППМГ „Академик Никола Обрешков“ – гр.Разград [ ... ]

БюджетОще...
Интерактивният патронен празник

За национални олимпиади са класирани Антонио Рахчев (по [ ... ]

НовиниОще...
Да премериш сили по математика на международно ниво!

Ралица Илиева и Невена Драганова от 7. клас са на пето място [ ... ]

НовиниОще...
За първи път в новата история на МГ

 Наши са титлите във всички възрастови групи по шахмат

Мартин [ ... ]

НовиниОще...
Математика за всички

 

 

З А Я В Л Е Н И Е за участие в състезанието [ ... ]

Олимпиади и състезанияОще...
Европейско кенгуру

З А Я В Л Е Н И Е за участие в състезанието ==>>

Олимпиади и състезанияОще...
Контролни и класни работи

ППМГ "Академик Никола Обрешков"

График за провеждане на [ ... ]

Контролни и класни работиОще...
Още новини