ШАХМАТЕН ТУРНИР на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" - 2022/2023

ППМГ

През месец май се проведе официалният шахматен турнир за учениците на ППМГ „Акад. Никола Обрешков”, турнир, който вече е традиционен.

Поради очаквания огромен интерес състезанието протече в два етапа. Първи етап - онлайн квалификация, от която до финала достигнаха 8-те най-заслужили участници. Класирането в квалификацията придоби следния вид:

1. Николай Илиев -

2. Никола Стойчев -

3. Яъзкан Яхов - 8г

4. Мартин Стойчев - 10б

5. Виктор Имперов -

6. Мартин Маринов -

7. Иван Кившанов - 10г

8. Никола Ганев -

9. Мерт Нухредин - 6а (резeрва)

 

 

Финалът (втори етап) се проведе чрез схема на елиминации, в която победител бе играчът, достигнал първи две победи. Въпреки изравнените сили всички резултати до финалa бяха постигнати с 2:0.

До него достигнаха показалите най-добра психика в елиминациите - Мартин Стойчев (10б) и Мартин Маринов (5а), като се има предвид и фактът, че в партиите бяха използвани шахматни часовници. Там петокласникът с много силна игра успя да поведе с 1:0, но по-големият му съименник незабавно изравни - 1:1.

Напрежението достигна връхната си точка в третата партия, която бе и най–интересната в целия турнир. В нея Мартин Маринов получи спечелена позиция след грешка на опонента си, но вълнението, както и вкусът на предстоящата победата му изиграха лоша шега. В крайна сметка партията завърши реми (единственото реми в турнира) и резултатът се запази равен - 1 ½ : 1 ½.

В четвъртата партия имаше лек превес за белите фигури и с тях Мартин Стойчев успя да извоюва победа, а с нея и първо място в турнира!

В мача за III-IV място считаният за основен фаворит и капитан на настоящия отбор на ППМГ - Николай Илиев, успя да победи съотборника си от втора дъска Иван Кившанов с 2:0.

19 6 23 ppmg 6

19 6 23 ppmg 4

19 6 23 ppmg 3

19 6 23 ppmg 2

19 6 23 ppmg 1

ТЕКСТ: Мартин Катев. СНИМКИ: Дефне Белгинова

Отборът на ППМГ - победител в областните Ученически игри по шахмат!

Автори: Дефне Белгинова 9в клас и Мартин Катев, преподавател по ИТ

ППМГ

След двугодишно прекъсване заради Ковид-кризата настъпи време спортните битки между училищата отново да бъдат подновени! През изминалия уикенд УСШ „Р.Бухтев” бе любезен домакин на Ученическите областни игри в надпреварите по бадминтон, шахмат и тенис на маса.

След много оспорвана борба нашият отбор по шахмат (във възрастовата група 8. – 10. клас) успя на финала да надвие отбора на ПГ- Кубрат с резултат 2½:1½. В интерес на истината резултатът можеше да бъде съвсем друг, но „птиченцето на спортното щастие” реши да кацне на рамото на предварително сочените за фаворити наши представители. От отбора ни обаче се наложи да отсъства соченият за най-силен състезател (и победител в първия онлайн оупън турнир за ученици) Мартин Стойчев и така отборът придоби следния състав:

  1. Николай Илиев 8 г
  2. Иван Кившанов 10 г
  3. Иван Наков 10 г
  4. Тоана Назми 9 в

Победата дойде след три ремита при момчетата и победа на Тоана при момичетата, която безапелационно спечели своята партия. Но според регламента при равен резултат победител би бил отборът с победа на по-предна дъска, така че развитието наистина остана инфарктно до приключването и на последната среща.

Прави приятно впечатление, че шахматът в ППМГ придоби огромна популярност през последната учебна година и отборът ни ще става все по-силен и по-силен!

Зададохме няколко въпроса на нашите победители:

1. Кога започнахте да играете активно?

(Николай Илиев 8 г) – Преди около година и половина.

       (Иван Кившанов 10 г) – По принцип от шест години ходя на турнири, но активно играя от една година.

        (Иван Наков 10 г) – Горе-долу от половин година.

        (Тоана Назми 9 в) – Играя от 5. клас, но от една година ходя на турнири.

6 3 23 21

          2. Кой фаза от играта ви е любима?

(Николай Илиев 8 г) – Със сигурност debut!

(Иван Кившанов 10 г) – Middle! Там трябва да измислиш как да атакуваш и е най-интересно.

(Иван Наков 10 г) – Началната фаза - debut.

       (Тоана Назми 9 в) – Middle.

6 3 23 22

         3. Кой е любимият ви играч / идол?

(Николай Илиев 8 г)MagnusCarlsen! Той в момента е световен шампион.

(Иван Кившанов 10 г) - MagnusCarlsenи HikaruNakamura.

(Иван Наков 10 г) – Сякаш нямам. (смях)

(Тоана Назми 9 в) – Баща ми.

6 3 23 23

4. Коя платформа използвате за тренировки?

(Николай Илиев 8 г)Lichess

(Иван Кившанов 10 г)Chess.com

(Иван Наков 10 г)Chess.com

(Тоана Назми 9 в)Използвам приложение, но тренирам с баща ми.

6 3 23 24

5. Как се почувства, когато те извикаха в последния момент? (към Иван Наков 10 г)

-        Със сигурност не очаквах! (смях)

Желаещите да участват в ежемесечните онлайн оупън турнири могат да пуснат заявка за одобрение на адрес: https://lichess.org/team/teamppmgrazgrad

Към момента се допускат ученици от всички училища, като идеята през следващата учебна година да се редуват openи privateтурнири.

Най-добрите волейболисти учат при нас!

Момчетата ни (11.-12. клас) са първи в Община Разград. Най-полезните състезатели в тазгодишната Ученическа волейболна лига са абитуриентите Севги Бехчет и Мехмед Осман и деветокласникът Ахмед Динчер

2022_11_17_1.jpg

С треньор като младата шампионка Димана Захариева и с традиции във волейбола, заложени от стратег като Георги Димитров-Гецата, е естествено Математическата гимназия да се класира на първите места по волейбол.

2022 11 17 2

Срещите от Ученическата волейболна лига се състояха миналата седмица от 7 до 14 ноември в спортните зали на ПТГ „Шандор Петьофи“ и ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“.

Най-голяма бе победата на момчета 11. -12. клас, които се класираха на първо място с 4 победи срещу отборите на Механотехникума (2:0), Автотранспорта (2:0) и Икономиката. Най-оспорваният мач бе срещу Езиковата гимназия, завършил отново с победа във финалния мач с 2 на 1 гейма. След този мач закриха турнира!

Момичетата от възрастова група 8.-12. клас са втори във Волейболната лига с една победа срещу ПГИ „Р. Шуман“ (2:1) и една загуба срещу ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ в много оспорван мач с 1 на 2 гейма.

2022 11 17 3

Момчетата от група 8. - 10. клас също са втори с две победи и една загуба. Двете победи са категорични с по 2 на 0 гейма срещу отборите на Механото и Автотранспорта и отново в оспорван мач срещу ПГПЧЕ загубиха с 1 на 2 гейма.

2022 11 17 4

 Господин Мануел Василев награди тримата най-полезни състезатели - Севги Бехчет (12. клас), Мехмед Осман (12. клас) и Ахмед Динчер (9. клас).

2022 11 17 5

Безапелационна шахматна победа за Николай Илиев от 8.г

ППМГ

Шестима шахматисти, водени от Т. Сюлейманов и М.Катев, се върнаха с три медала от шахматния турнир на ОУ „И. С. Тургенев“. Несрин Шаер е първа при момичетата, а Мерт Нухредин – трети при момчетата

Напрегнатото мълчание около шахматните дъски се нарушава само от тиктакането на шахматните часовници. Но ако някой пропусне да направи силен ход, или ако даде лесно фигура, се чуват възклицания от играча, от зрителите и от ръководителите.

В два дни се проведе шахматният турнир, посветен на патронния празник на ОУ „И.С.Тургенев“. На предварителните кръгове в сряда във възрастова група 5. – 8. клас се състезаваха нашите шестокласници: Виктор Имперов, Несрин Шаер, Мерт Нухредин, Румен Йоргакиев, Павел Марчев и осмокласника Николай Илиев. Интересна беше изявата на нашата Несрин. Тъй като се оказа, че в тази възрастова група няма други момичета, тя трябваше да играе с момчета и сред тях постигна трето място. На финал отидоха още Николай и Мерт, съответно на първо и на трето място.

Финалът на турнира в петък се проведе в специалната зала за извънкласни дейности на ОУ „И.С.Тургенев“. На осем дъски играят състезателите, а зрители и учители обикалят и гледат, но не могат да помагат, нито да съветват (не както във футбола, където постоянно публиката „съветва“ играчите и съдията).

 

Безапелационно победи Николай Илиев от ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ 8.г със всички спечелени партии.

2022_11_16_2.jpg

„Играе безпогрешно и си разпределя времето за мислене по време на партията. Два са факторите, които носят победа – силна игра и правилно разпределено време“ – коментира господин Турхан Сюлейманов. Часовниците в шахмата сумират времето за мислене, което е по 10 минути на играч. Когато ти се съберат 10 минути за обмисляне на ходовете, или трябва да си победил, или губиш. Дори да ти предстои да матираш другия играч, победата пак няма да е твоя, ако не си разпределил правилно времето си.

В същата възрастова група шестокласникът Мерт Нухредин се класира на трето място. За победата му господин Сюлейманов коментира: „Вижда се голям прогрес спрямо първия шахматен турнир,в който той участва - турнирът за нашия патронен празник миналата година. Има голямо желание. Николай играе в интернет, а Мерт мери сили вкъщи с братовчед си“.

При момичетата служебно спечели Несрин. Шахматният треньор Росен Русев бе главен съдия, в ролята на ментор участва и гросмайстор Ивайло Енчев. 

2022 11 16 3

Какво предстои на любителите на най-интелигентния спорт? През декември предстоят общински отборни първенства по шахмат за ученици. Набирането на състезатели вече е в ход, така че желаещите могат да се обърнат към господин Катев и господин Сюлейманов. Второ издание на Шахматния турнир за патронния празник на нашето училище ще се проведе през март месец. 

Второ място за ППМГ на Ученическите игри по футбол - юноши

ППМГ

На 10 и 11.11.2022г. се проведе общинският кръг от Ученически игри по футбол - юноши VIII - X клас. Участваха 3 отбора:

ППМГ "Акад.Никола Обрешков"

НПТГ "Шандор Петьофи"

ПГССХВТ "Ангел Кънчев"

Нашите момчета спечелиха 2ро място.

Поздравления за нашите футболисти!

Нов шахматен клуб в обновената спортна зала

ППМГ

Какво значи „Здрав дух в здраво тяло“ показаха учениците 5. до 12.клас. Господин Денис Ниязиев създаде и дари лого за новата шахматна зала. Състоя се и турнир по табла

Дни преди големия юбилей завърши ремонтът на спортната зала, в която на 7 март се състояха състезания по скок от място, дърпане на въже, хвърляне на медицинска топка.

7 3 2022 sport 3

 Прекрасна емоция, беше много готино, децата много се радваха, аз също - споделя новият преподавател по физкултура Денис Ниязиев. - Имаше състезателен характер, но не това беше главното, а емоцията. 11 клас блеснаха на дърпането на въже, най-голямо впечатление ми направи 8в клас – и момчета, и момичета се раздаваха най-много и много искаха да спечелят“. Според колежката му Милена Стоянова „Най-запалени бяха 6. и 12. клас, като абитуриентите пристигнаха в спортната зала направо от Викторина „Обрешков“. А ето и класирането, предоставено от преподавателя Стоян Петров: 

  Хвърляне на медицинска топка Скок дължина от място Дърпане на въже
  момчета момичета момчета момичета Сборни отбори
1.

Онур 8в                5.5 м

Гюлер 8а     4.6 м Онур 8в       2.45 м

Александра (Петрова) 6а        1.9 м

2. Константин 6а      5 м Ейлин 8в     4.4 м Айтунч 6а   2.2 м Гюлер 8а                 1.75 м
3. Айтунч 6а            4.75 м

Александра (Петрова) 6а      4 м

Кристиян (Петров) 6а     1.95 м

Назлъ 8а                 1.70 м

7 3 2022 sport 4

Гросмайсторите Турхан Сюлейманов (учител по информатика) и Мартин Катев (информатика и математика) премериха сили в ожесточена битка, която завърши с реми. Шахматният турнир е традиция за патронния празник, но за големия юбилей бе учреден отново Шахматен клуб в една от прясно ремонтираните зали на физкултурния салон. От 7 март тя вече ще се нарича Шахматната зала. Логото е изработено по идея на новия учител по физкултура Денис Ниязиев и е дарение от него. Паралелно с шахматния турнир се състоя турнир по табла за учители.

Подкатегории

Покана за дарения

Актуално

Национално състезание

==>> Национално състезание "Математика за всеки" 2024 - задачи [ ... ]

Олимпиади и състезанияОще...

Прием в 5. и 8. клас в ППМГ "Академик Никола Обрешков" - гр. Разград [ ... ]

ПриемОще...
Знаме на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“

Знаме на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ по дизайн на [ ... ]

Патрон и символиОще...
Амазонката от Фотографския клуб

Нашата Цвети Досева от 9.а клас има вече 9 рекорда по стрелба [ ... ]

НовиниОще...
Ученици „осъдиха“ 40-годишен, изнудвал тийнейджърка

Десетокласници участваха в симулирано дело в Районния съд [ ... ]

НовиниОще...
Пролетно математическо състезание

Задачи и решения от Пролетно математическо състезание [ ... ]
Олимпиади и състезанияОще...
Резултати от Национално Математическо Състезание “Европейско Кенгуру“

Резултати от Национално Математическо Състезание “Европейско [ ... ]

КласиранияОще...
Резултати от Пролетно математическо състезание

Резултатите от проведеното Пролетно математическо състезание [ ... ]

КласиранияОще...
Великденско математическо състезание

На 26.04.2024 год. в ППМГ “Акад. Н. Обрешков” – гр. Разград [ ... ]

Олимпиади и състезанияОще...
Английският се научава в Математическата, а доброволчеството – в семейството

Отборът на ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ е трети в България [ ... ]

НовиниОще...
Прием в пети клас за учебната 2024/2025

 

 

 

==>> Изтеглете

Заявление за участие [ ... ]

Прием 5 класОще...
Писателката Еда Селим от 7.клас

Разказът “Мечти ... в миналото” на Еда Селим завоюва [ ... ]

НовиниОще...
Верните отговори на математическото състезание

 

 

Отговорите на въпросите от математическото състезание [ ... ]

Олимпиади и състезанияОще...
Бюджет на ППМГ

 

Бюджет ППМГ „Академик Никола Обрешков“ – гр.Разград [ ... ]

БюджетОще...
Интерактивният патронен празник

За национални олимпиади са класирани Антонио Рахчев (по [ ... ]

НовиниОще...
Още новини