ПЪРВО и ВТОРО място на ученици от ППМГ в Националния конкурс „Богатствата на земята и човешкия прогрес“

Националният конкурс „Богатствата на Земята и човешкия прогрес“ донесе отличия на ученици от Математическата гимназия

ППМГ

Още награди продължават да засипват талантливите ученици от ППМГ „Академик Никола Обрешков“ като един чудесен завършек на учебната година. Двама ученици се представиха великолепно и са класирани от авторитетното академично жури на призови места в престижния Национален ученически конкурс на тема „Богатствата на Земята и човешкият прогрес“, организиран от Минно-геоложкият университет „Св. Ив. Рилски“ – гр. София.

Математическата гимназия има ПЪРВО и ВТОРО място в надпреварата с ученици от цяла България. Отличените проекти са на:

Божидара от V клас, която впечатли със своите творби и се поздрави с победата в Първа възрастова група - спечели първо място, грамота и предметни награди в раздел „Компютърна презентация“, както и второ място, грамота и предметни награди в раздел „Постер“.

Деница от IX клас грабна второ място, грамота и предметни награди в раздел „Постер“ във Втора възрастова група.

mgu 3

Стефан от IX клас заслужи сертификати за приоритетните си проекти в раздел „Компютърна презентация“ и в раздел „Постер“.

mgu 1

Всяка награда е признание – за идеята, за положения труд, за постигнатия резултат. Присъждането на наградите показва, че темите на проектите са значими и те са достигнали високо ниво от националния ученически стандарт.

Ръководител на изявените ученици е старши учителят д-р инж. Христо Терзиев.

ДИРЕКТОРЪТ на ППМГ връчи наградите в конкурса за „НАЙ-ДОБЪР УЕБ САЙТ“

Отново знания и умения премериха участниците от групата „ДИНАМИЧЕН УЕБДИЗАЙН“ в ППМГ

ППМГ

След много мегабайти предаден код, тестове и логове завърши ученическия конкурс за „Най-добър уеб сайт“ на групата по „Динамичен уебдизайн“ в ППМГ „Академик Никола Обрешков“. Участниците трябваше да разработят уеб проект - уеб приложениe, front-end приложение или друг вид разработка, която да работи в браузър среда.

Наградите на най-изявените таланти, достигнали финала на тазгодишното състезание връчи директора на гимназията г-н Василев, който им пожела оше по-големи успехи и по-смели мечти в бъдещето. Надпреварата беше много оспорвана и първо място делят двама участника. Първенците, които показаха своя афинитет и умения в областта на информационните технологии са Денис Егемен и Георги Георгиев от IX клас. Те бяха удостоени с грамоти и предметни награди.

web konkurs 3

Второ място зае Радостин Бонев от IX клас, който получи грамота и предметни награди.

web konkurs 4

Трето място заслужи Джейда Бакиева от IX клас и беше наградена с грамота и предметни награди.

web konkurs 5

Всички ученици получиха за активното си участие карти флаш памет.

web konkurs 1

Клубът по занимания по интереси „Динамичен уебдизайн“ е от тематично направление „Дигитална креативност“ с ръководител д-р инж. Христо Терзиев.

web konkurs 6

Първи не само на матурите, но и в градските приключения

 ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ тества първите РазГРАДСКИ игри и иска още! 

ППМГ

Хората от Математическата гимназия са особена порода. Обожават да си блъскат главите над загадки и ребуси, имат логическа мисъл и състезателен дух. Това им урежда не само най-високият успех на матурите в Разградска област, а и някои особени привилегии. Ето, в средата на юни Община Разград (МКБППМН) ни покани да тестваме Първите РазГРАДСКИ игри, създадени от пловдивчаните Емо и Яна от „Вътрешен глас“ – платформа за градски забавления от нов тип. 

Picture2.jpgТова бяха три невероятни дни (Снимките можеш да разгледаш ТУК)! На 12 юнипо загадките от играта мина Фотографският клуб, заедно с няколко души от „13 клас“ – както господин Мануел Василев нарича завършилите ни ученици. Никой не се отказа, въпреки, че току що се беше изсипал проливен дъжд. Това бе официалният исторически старт на градските игри в нашия град.

На 13 юни – откриване на игрите в присъствието на зам.-кмета и председател на Местната комисия Елка Неделчева, на господин Мануел Василев, гости от РУО на МОН… Някои от тези добронамерени възрастни се пуснаха и да играят заедно с нашите отбори, като във всеки беше по един представител на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. От ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ играха 

ОБИЧАЙНИТЕ ЗАПОДОЗРЕНИ ОТ 11.б КЛАС 

В историята ще остане победата на отбор „КоСъМ“ (Корай, Станимир, Мартин), но и чарът на „Прекрасниците и Баро“, смесеният отбор между Математическата и Автото, отборът „Street”, отборът „Golf”(защото стартирали четвърти поред и единият имал Голф четворка) и всички останали. 

И до ден днешен продължават споровете кой как е откривал обектите от нашия познат и непознат Разград. Но … при обсъждането трябва да се внимава за подслушващи съученици, защото играта тепърва предстои за тях и не трябва да „чийтват“, получавайки наготово отговорите на загадките. 

Picture3

14 юни – денят отново започва с проливен дъжд и с почти 70 наши ученици, организирани да участват в РазГРАДСКИТЕ игри. Респект за Емо Тотев и Яна Чучуранова, които приеха да направят тийм-билдинг на закрито за първата група от 39 ученици. Това стана по молба на госпожа Диана Господинова от МКБППМН, която се притесняваше от още дъжд и простуди. И така, след като 8.а и Ученическият съвет се сплотиха и разчупиха ледовете, нека в следващите дни да се организират и да минат по трасето на градската игра след договорка с класния ръководител и разрешение от ръководството на ППМГ „Акад. Н. Обрешков“. Впрочем, така се случи с 9.г – вместо час на класа те изиграха играта по вече изсъхналите улици. 

АБСОЛЮТЕН РЕКОРД ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА ПАРАЛЕЛКА „ПРИЛОЖЕН ПРОГРАМИСТ“ 

Всичките отбори на 9.г минаха по загадките за по-малко от час и така бе поставен първият рекорд в историята на новото градско забавление. В градските игри не печели просто най-бързият, а отборът, който най-„чисто“ се е справил със загадките – без прибързано налучкване, без погрешно въведени отговори и доколкото е възможно – без да се ползват заложените подсказки в играта. Но 9.г просто са стихия – и бързи и умни. Стана така, че те застанаха и пред камерите на журналистите, заедно с Яна и Емо от „Вътрешен глас“ (създатели на играта) и с госпожа Диана Господинова, основен инициатор на това прекрасно събитие и секретар на МКБППМН. Многократно диктофоните и камерите записаха пожеланието „Искаме пак да играем градски игри“. Ами направете го – доведете приятелите си да изиграят РазГРАДСКАТА игра, потърсете градски игри в други областни градове, а при гостуване в Пловдив – задължително изиграйте игрите на „Вътрешен глас“. Те са новото градско забавление – хем научаваш нещо ново, хем се забавляваш с компанията си.

Picture4

В заключение ще кажем, че състезателния дух и логическата мисъл на нашите ученици не са въпрос на зубрене – просто се раждаш такъв. Такива сме си още от първото математическо състезание, което ни води в Математическата гимназия на 6 – 7-годишна възраст. И явно такива си оставаме цял живот – хора, които се забавляват, докато се справят със загадките на живота.

Амазонката от Фотографския клуб

Нашата Цвети Досева от 9.а клас има вече 9 рекорда по стрелба с лък, последният от които – през април 2024 г. Изпитание за тялото или за характера е този спорт и дали ще стане спортист като порасне – за всичко това четете в интервюто, което взе Ирен Текели 8., „колежка“ на Цвети във Фотографския клуб на Математическата гимназия

ППМГ

- Как реши да се занимаваш с този спорт? 

Още от трети клас майка ми ме насочи към стрелба с лък защото спортът тепърва навлизаше в града. Аз съм един от първите състезатели на треньора Боян Бонев. Самият той е много добър състезател, бил е на световно първенство и на едно отборно състезание са станали четвърти в света! Тренирам вече 6 години и занапред смятам да продължа.

cveti 2- Кои са най-големите предизвикателства в тренировките

Най-голямото предизвикателство е психически да издържа на напрежението по време на състезание. Второто – атмосферните условия.

- Кои са твоите любими техники и стратегии, които използваш по време на състезанията? Каква роля играе менталната подготовка в успеха ти като стрелец? 

-         Менталната подготовка е почти на 90% е най-важното в едно състезание – да отстраниш всичко заобикалящо и да се фокусираш върху себе си. Представям си, че съм сама на състезанието, че се боря срещу себе си.

            - Кой е най-големият ти успех като шампион по стрелба с лък и как се почувства когато го постигна? 

-         Последното състезание е най-големият ми успех засега. Бяхме на Европейска купа и направих рекорд за България – постигнах 653 т. Имам още около 8 – 9 рекорда, но този е най-важният ми, защото подобрих собствения си рекорд отпреди месец. Бях доста напред в класирането. Това е най-големия ми престиж засега. 

-         - Каква е мотивацията ти да продължаваш да тренираш и да се развиваш в стрелбата с лък? 

-         Да ставам все по-добра и да нося щастие на моето семейство? 

-         - Мислиш ли да кандидатстваш в Националната спортна академия? 

-         Не, мисля да се занимавам с психология =) 

-         - Благодаря ти! 

Записа: Ирен ТЕКЕЛИ. Снимките са от личния архив на Цвети Досева

 

 

Ученици „осъдиха“ 40-годишен, изнудвал тийнейджърка

Десетокласници участваха в симулирано дело в Районния съд на Разград, посветено на Деня на българската конституция, надникнаха и в потайностите на съдебната охрана. Дали ще станат юристи? Процесът пробуди не само желанието да се учи право, а и насочи ученици към актьорското майсторство и НАТФИЗ

ППМГ

 Репортер: Хавин Юнсал 10.в клас. Фото: Анастасия Стойкова 10.а 

„Вие знаете ли, че нашият казус беше свързан с Инстаграм?“ – 40-годишен заблуждава десетокласничка с фалшива самоличност, получава провокативни нейни снимки и започва да я изнудва. Спешната нужда от голяма парична сума подтиква момичето да се свърже с дилър на наркотици…

26 04 2024 2

Става дума за традиционния симулиран процес, в който 10.клас от ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ влиза в тогите на юристите от Районен съд - Разград. 

Но това, което за първи път се случи на този випуск, бе обиколката в помещенията на Съдебната охрана. Първо един полицай показа основните оръжия и средства за защита, след което ученици влязоха „зад решетките“ и чуха отблизо полицейските сирени. Някои дори седнаха в колите, с които се превозват арестанти.

26 04 2024 3След тази предупредителна демонстрация започна самият съдебен процес. Казусът бе избран от самите нас. Вредите от запознанството в интернет са актуална тема сред връстниците ни, затова искахме да изпратим на съд въображаемия извършител.

26 04 2024 4

Близо 40 ученици изиграха ролите на съдии, прокурори, адвокати, подсъдими, жертви, свидетели и дори полицаи. Имаше хора, които бяха извършили експертизата, родители на жертвите, господин Теодор Тодоров – преподавателят ни по философия и госпожа Таня Кидакова – училищен психолог. „Истинските юристи“ бяха зад гърба на учениците и им помагаха. Това се случи на 26 април, 10 дена след Деня на българската конституция - 16 април. Делото продължи повече от 4 часа.

26 04 2024 5

 След разглеждане на събраните доказателства и изслушване на свидетели педофилът бе осъден на 3 години затвор, 10 000 лв. обезщетение на жертвата и 2000 лв. глоба. Наркопласьорът получи 10 месеца затвор с изпитателен срок.

26 04 2024 6

Английският се научава в Математическата, а доброволчеството – в семейството

Отборът на ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ е трети в България и 4-ти в Международната олимпиада за превенция и защита при природни бедствия

ППМГ

За първи път участваме в олимпиада, която изисква и английски език, и знания по география и екология – предизвикателство тъкмо като за нас! Но най-важни за голямата победа се оказаха свидетелствата от първо лице, които отборът победител събра от местните хора, пострадали и доброволци в наводнението в Цар Калоян преди 15 години.

 

28 3 2024 1

Но да започнем отначало за пътя към международната победа на трите отбора от ППМГ, водени от госпожица Мария Бурмова, учител по английски език.

28 3 2024 3Международната олимпиада за превенция и защита при природни бедствия е организирана от Съвета на Европа в партньорство с Кипърската агенция за превенция от природни бедствия. Само си представете – ние сме на четвърта позиция сред участвалите 295 отбора от Малта, Сан Марино, Гърция, Кипър, Хърватска, Румъния и много други страни. Да, нашите се оказаха по-добри от свои връстници, за които английският е официален език в страната. А измежду българските участници в олимпиадата сме на трето място след една софийска и една шуменска гимназия.

Отборът, класиран на 4-та позиция по брой точки, разработил есе за наводнението в Цар Калоян, е в състав: Ава Аляовлу 10.б, Вяра Ризова 9.б, Назмие Еюб 8.а, Никола Ганев 8.а (който участва и в Националната олимпиада по английски език). Интервюирани са Гергана и Горан Ризови, доброволци и спасители след наводнението, а също Давуд Аляовлу, настоящ кмет на Цар Калоян и много оцелели от наводнението.

Другите два отбора са от 10.а и 10.в клас, като техните есета бяха за язовира в Жребчево и за Свещари. Но дори отборът ни, класиран най-назад, пак е с 10 позиции над друг разградски отбор, който също е участвал в олимпиадата https://olympiad.besafenet.net/results

Образованието в Природоматематическата гимназия дава това, което е било нужно и за олимпиадата, а именно: знания климатичните промени, културното наследство, пандемиите, поддръжка на язовири и рискове и опасности от свлачища (това са темите на олимпиадата тази година). А семейното възпитание дава мъдростта да цениш живота и близките си хора, тъй като една природна стихия може за минути да заличи всичко преходно, като имоти, коли, та дори документи, снимки и спомени.

Фото: Данислав Цвятков 9.а клас, клуб „Фотография и PR

Писателката Еда Селим от 7.клас

Разказът “Мечти ... в миналото” на Еда Селим завоюва II място в конкурса на МОН “Моите детски мечти” със съорганизатор Националния дворец на децата

Д. НЕДЕЛЧЕВА

ППМГ

Ето как училището създава писателиeдна седмокласничка от ППМГ вижда в “Школо.бг” съобщение от господин Мануел Василев за конкурса “Моите детски мечти”. Спомня си, че през лятото е написала текст с парадоксалното заглавие “Мечти ... в миналото”, изпраща го за конкурса и печели второ място в България. Ние вече сме поздравявали Еда Селим - най-добрата фотографка в конкурса “Разград - уловени мигове”. А днес ви представяме Еда Селим - ПИСАТЕЛКАТА! Конкурсът е насочен деца от 1. до 12. клас с прояви в изкуствата поезия, проза, изобразително изкуство и музика. Темата тази година е „Моите детски мечти“.

eda 2

“Аз и сестра ми това лято бяхме на село и беше много забавно. Карахме колело от къщата на едната баба до къщата на другата баба. Сестра ми сама ремонтира веригата на велосипеда, изцапа си целите ръце, но я оправи!”. Докато сестра й става половин майстор на велосипеди, Еда - същото това лято - написва първия си разказ, вдъхновена от историите на баба си. Представя си как съвременно момиче слиза от велосипеда, сяда на едно пънче, заглежда се в изоставена, порутена къща и ... се пренася в миналото. Баба Сюлбие, която е била детска учителка и директор на детската градина в село Здравец, Исперихско, помага на внучката си с “декора” и “интериора” в разказа - как са изглеждали къщите отвън и отвътре, червените черги и трикракото столче, на което сяда дядото, голямата софра, около която е семейството... Истината е, че от големия род днес само баба Сюлбие живее в старата къща, но ето, че мечтите на внучката й отново изпълват това място с живот. Така е създаден разказът „Моите мечти … в миналото“, който донесе национално признание за Еда. Текстът, както и интервю с писателката четете в следващия брой на ученическия вестник „Фоторепортер“, който ще излезе в навечерието на Вечерта на талантите през април.

eda 3

На 6 март, патронния празник на ППМГ “Акад. Н. Обрешков”, Еда получи първа награда по математика от Турнир “Обрешков”. Мисли след 7. клас да остане в ППМГ в паралелка “Биология и химия”. Майка й казва, че е много социален човек, намира общ език с всеки и е подходяща за доктор. Продължава да фотографира, да пише проза и да си учи уроците. Мечтае да остане в България и винаги да се връща към корените си. Хора като нея са добрата новина в нашето образование и за нашия регион.

Покана за дарения

Актуално

Национално състезание

==>> Национално състезание "Математика за всеки" 2024 - задачи [ ... ]

Олимпиади и състезанияОще...

Прием в 5. и 8. клас в ППМГ "Академик Никола Обрешков" - гр. Разград [ ... ]

ПриемОще...
Знаме на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“

Знаме на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ по дизайн на [ ... ]

Патрон и символиОще...
Амазонката от Фотографския клуб

Нашата Цвети Досева от 9.а клас има вече 9 рекорда по стрелба [ ... ]

НовиниОще...
Ученици „осъдиха“ 40-годишен, изнудвал тийнейджърка

Десетокласници участваха в симулирано дело в Районния съд [ ... ]

НовиниОще...
Пролетно математическо състезание

Задачи и решения от Пролетно математическо състезание [ ... ]
Олимпиади и състезанияОще...
Резултати от Национално Математическо Състезание “Европейско Кенгуру“

Резултати от Национално Математическо Състезание “Европейско [ ... ]

КласиранияОще...
Резултати от Пролетно математическо състезание

Резултатите от проведеното Пролетно математическо състезание [ ... ]

КласиранияОще...
Великденско математическо състезание

На 26.04.2024 год. в ППМГ “Акад. Н. Обрешков” – гр. Разград [ ... ]

Олимпиади и състезанияОще...
Английският се научава в Математическата, а доброволчеството – в семейството

Отборът на ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ е трети в България [ ... ]

НовиниОще...
Прием в пети клас за учебната 2024/2025

 

 

 

==>> Изтеглете

Заявление за участие [ ... ]

Прием 5 класОще...
Писателката Еда Селим от 7.клас

Разказът “Мечти ... в миналото” на Еда Селим завоюва [ ... ]

НовиниОще...
Верните отговори на математическото състезание

 

 

Отговорите на въпросите от математическото състезание [ ... ]

Олимпиади и състезанияОще...
Бюджет на ППМГ

 

Бюджет ППМГ „Академик Никола Обрешков“ – гр.Разград [ ... ]

БюджетОще...
Интерактивният патронен празник

За национални олимпиади са класирани Антонио Рахчев (по [ ... ]

НовиниОще...
Още новини